Piec kuchenny-tradycja, prestiż i nowoczesność.

Kontakt

Czy tradycyjny piec kuchenny może mieć zastosowanie w nowoczesnych domach energooszczędnych z mechaniczną wentylacją z odzyskiem ciepła (rekuperacją)? Nie tylko może, ale przewyższa inne urządzenia grzewcze jakością, użytecznością, efektywnością i sprawnością. Posiada zamkniętą komorę spalania (bezpośredni dopływ powietrza z zewnątrz, więc nie zakłóca właściwego bilansu powietrza wewnątrz domu), palenisko bezrusztowe z podwójnym przeszkleniem z zawsze czystą szybą, a do tego może być wyposażony w jeden lub dwa wymienniki wodne do CO. W zależności od posiadania ilości wymienników wodnych, może ogrzewać powierzchnie 75 m2 i 150 m2. Poprzez bufor, może współpracować z pompą ciepła, kotłem gazowym lub na pellet. Powstająca energia cieplna w palenisku, gromadzona jest w pojemnej masie ceramicznej i później wolno oddawana w czasie (powyżej 12 godzin)-poprzez przyjemnie rozgrzane powierzchnie ceramiczne kuchni-do pomieszczenia, w postaci zdrowego promieniowania podczerwonego (przyjaznego także dla alergików). Do tak rozgrzanej kuchni, przyjemnie jest przylgnąć, a nawet się przytulić. Temperatura w pomieszczeniach jest stabilna, a nie rozchwiana, jak przy tanim kominku konwekcyjnym. Nie ma też efektu przegrzania przestrzeni wokół niej. Długotrwałą i stabilną pracę urządzenia, i systemu grzewczego, zapewnia duża pojemność cieplna masy kumulacyjnej i automatyka, bo kuchnia może pracować w trybie automatycznym lub manualnym. W trybie automatycznym rozpalamy ogień w palenisku, wciskamy na centralce „start”, a automatyka steruje za nas procesami palenia, przy zawsze czystej szybie i wysokiej sprawności. Jest bardzo bezpieczna w użytkowaniu, gdyż sterownik nie pozwala na popełnianie błędów. Obsługa takiej kuchni jest łatwa, przyjemna i komfortowa. Jest na drewno i brykiety drzewne. Przy paleniu brykietami drzewnymi, nie musimy nawet rąbać drewna i go sezonować. Kupujemy je, wkładamy do paleniska, a automatyka sama dalej w nim pali, bez naszego dozoru. Możliwe palenie tylko 2 razy dziennie (rano i wieczorem), gdyż energia z drewna kumuluje się w ceramice, a nie ucieka do komina. Dzięki temu, jej rozgrzane ściany nigdy nie stygną. Posiada konstrukcję zapewniającą całkowite i zupełne spalanie drewna (także z wymiennikami wodnymi), przy minimalnej emisji spalin (zero dymu z komina) i zawsze czystych szybach. Nie truje środowiska. Spełnia najsurowsze normy europejskie. Przeznaczona jest do budowy stabilnych hybrydowych nowoczesnych instalacji grzewczych (akumulacja+woda+DGP), dostosowanych do indywidualnych potrzeb, będąc przy tym doskonałym urządzeniem kuchennym i ekologicznym źródłem ciepła. Nie ma innego urządzenia grzewczego, które by tak efektywnie i wszechstronnie wykorzystywało energię cieplną. Ona jedna posiada w sobie sumę zalet wszystkich innych dostępnych urządzeń na paliwa stałe. I samodzielnie, z powodzeniem, może je wszystkie zastąpić. Piec kuchenny, zamiast płaszcza kaflowego, może posiadać przyjemnie rozgrzane szamotowe ściany o strukturze surowego betonu lub drewna, ściany gładkie tynkowane lub tynkowane na styl starej polepy, obłożone kamieniem, cegłą lub coraz bardziej popularnymi awangardowymi spiekami kwarcowymi, ściany szamotowe malowane farbami dekoracyjnymi o szerokiej palecie efektów wizualnych i inne. Wszystkie wersje ścian wypromieniowują ciepło w sposób stabilny i zrównoważony. Dobrze zaprojektowany piec może być ozdobą kuchni rustykalnej, jak i tworzyć futurystyczne kompozycje wpisane w awangardowe wnętrza.
Żywy ogień pod płytą jest niezbędny do przygotowania najsmakowitszych dań z zachowaniem wartości zdrowotnych. Może posiadać wężownicę do przygotowywania ciepłej wody użytkowej. Zabudowa kuchni może być rozszerzona o płytę indukcyjną lub ceramiczną plus dodatkowy piekarnik elektryczny. W obszernych izbach budowane są kompleksy kaflowe, w skład których wchodzi piec kuchenny, piec do pizzy, pokojowy piec kaflowy z ogrzewanym przypieckiem i ogrzewana platforma do spania. Jest to samowystarczalny zestaw, obywający się bez elektryczności i niezależny od kaprysów pogody. Nawet gdy w zimie nas zasypie, zabraknie prądu, to mając na wyposażeniu tak wypasiony zestaw, możemy przez wiele dni-w przyjaznym cieple-smakowicie biesiadować i wyśmienicie się wysypiać. Gdy dla domów, uzależnionych od mediów zewnętrznych, taka sytuacja jest zawsze tragedią, dla nas będzie wyśmienitą zabawą i przygodą.
Kuchnia kaflowa jest nieodzowna w gospodarstwach agroturystycznych, pensjonatach, rybakówkach, domach rekreacyjnych użytkowanych okresowo.
Piece kuchenne stawiamy na terenie całego kraju i poza granicami. Wykonujemy indywidualne projekty. Posiadamy kafle z 20 kaflarni z całej Europy. Więcej informacji pod telefonami: 68 3273341, 606756498 i na stronie internetowej firmy www.salonsobkowiak.pl

‌ Zielona Góra ›› Świdnica k. Zielonej Góry

  • www: Zobacz stronę

Data dodania: 11/06/2019 Zmodyfikowane: 27/07/2019

Piec kuchenny-tradycja, prestiż i nowoczesność. Piec kuchenny-tradycja, prestiż i nowoczesność. Piec kuchenny-tradycja, prestiż i nowoczesność. Piec kuchenny-tradycja, prestiż i nowoczesność. Piec kuchenny-tradycja, prestiż i nowoczesność.

Wyślij e-mail

Możesz wysłać pliki z tym rozszerzeniem: txt, jpg, jpeg, png, zip, pdf, doc Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB